Hoe herken je muizen? Waar moet je op letten bij muizen

De huismuis heeft voorkeuren qua eten, en zal alles doen om aan eten te komen.

De meeste mensen weten het wel wanneer er een muis in huis rondloopt. Maar hoe herkent u nu daadwerkelijk dat u last heeft van muizen.

 

Muizen als ongedierte

Onze woningen, kantoren en andere panden bieden een goed toevluchtsoord voor muizen om te kunnen ontsnappen aan hun vijanden en bieden een bescherming tegen de kou van de winter. Voedselvoorziening vormt dan alleen nog een probleem voor de binnengekomen muizen. Om  aan hun eten te komen knagen ze met hun scherpe tanden vaak een weg naar onze voorraad koekjes, rijst en/of pasta. Soms  gaan ze ook buiten nog op zoek naar eten. Wilt u meer weten over muizenbestrijding? Lees dan onze pagina over muizen bestrijden, of bel met de Muizenman via 085-4000200. 

 

Geluidsoverlast

Veel klachten over muizen gaan over de geluidsoverlast die ze veroorzaken. Het rennen, knagen en scharrelen kan ons nachten wakker houden. Soms is de herrie op het plafond zo ernstig dat u zelfs aan ratten zou kunnen denken. Hoewel dit niet bij voorbaat uitgesloten kan worden, betreft het meestal toch muizen die voor overlast zorgen. Met name als muizen zich toegang hebben verschaft tot een plafond kan er ernstige geluidoverlast op treden. 

Stankoverlast

Wanneer er een grotere hoeveelheid muizen zich ergens bevinden, kan er een indringende muffe geur ontstaan die nog lange tijd aanwezig kan blijven. Als u op verschillende plekken deze muffe geur ruikt, bijna muskusachtig. Kan het zijn dat u een ernstige overlast van muizen ondervind. Kijk dan even goed rond, en ook zeker op plekken waar u niet al te vaak komt. Als u daar eventueel muizenkeutels aantreft, heeft u een reden om aan te nemen dat u muizenoverlast heeft.

Vlekken

Omdat muizen in huis vaak dezelfde routes gebruiken, kunnen er na verloop van tijd donkere vlekken ontstaan op deze plekken. Doordat het lichaam iedere keer langs deze oppervlakten schuurt blijft er buiksmeer achter. Deze substantie is niets anders dan een vettig residu. Het kan worden omschreven als zwart/bruine vegen die verraden waar de muizen zich regelmatig hebben begeven. Dit is alleen zichtbaar als er meerdere muizen aanwezig zijn.

Muizenkeutels en urine

Een muizenplaag wordt meestal het eerst geconstateerd door het zien van muizenkeutels. Keutels van Huismuizen en Bosmuizen zijn ongeveer zo groot als hagelslagkorrels en kunnen overal in huis worden aangetroffen. Meestal worden muizenkeutels aangetroffen onder keukenapparatuur, in voorraadkasten, onder de bank of in de hoeken van de woning. Wat helaas vaak minder goed te zien is, is de urine die ze overal achter kunnen laten. Op hun looproute willen de muizen nog weleens wat urine achterlaten. Dit doen ze niet alleen omdat zij hun behoefte moeten doen, maar ook voor herkenning. Andere muizen kunnen dan ook de veilige routes volgen, en de weg vinden door het pand heen.

Muizenkeutels en urine aangetroffen? Dan heeft u last van muizen. Muizenkeutels zijn namelijk de makkelijkste manier om muizen overlast te herkennen

Als u muizenkeutels heeft aangetroffen weet u zeker dat u last heeft van muizen

Muizen knagen aan alles wat ze tegen komen. Kabels zijn met regelmaat slachtoffer

Kabels worden met regelmaat slachtoffer van de eeuwige drang van muizen om te knagen

Schade door muizenoverlast

Muizen zijn constant op zoek naar voedsel. In deze jacht naar voedsel richten ze schade aan. Want tenslotte datgene dat wij eten, kunnen zij ook eten. Het is dus niet geheel ondenkbaar dat uw verpakking rijst wordt geopend door muizen. Meestal doen zij dit door een kleine opening te knagen in de hoek van uw verpakking. Als een product langere tijd niet aangeraakt is, komt men er pas laat achter met als resultaat dat sommige verpakkingen geheel leeg gevonden worden. Aantrekkelijke producten zoals granen, suiker en koekjes die verpakt zijn in zacht plastic worden makkelijk open gemaakt door muizen. De tanden van muizen blijven hun hele leven groeien. Om er voor te zorgen dat de tanden scherp blijven knagen zij ook aan andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan hout, gipswand en elektra bedrading. Met alle gevolgen van dien. Tevens hebben zij materiaal nodig voor hun nestje om zacht in te kunnen liggen. Dus komt het nog weleens voor dat een gedeelte van het behang wordt weggetrokken door muizen. Zoals u dus leest kan muizenoverlast ook zorgen voor materiaalschade.

Muizen en hun gedrag

Door hun indrukwekkende aanpassingsvermogen kunnen we muizen wel rekenen tot een van de meest succesvolle dieren op onze planeet, zij komen dan ook overal voor waar mensen ook zijn. Omgevingsfactoren bepalen bij muizen dan ook hoe zij zich gedragen, en wat er allemaal mogelijk is.

Onder gunstige omstandigheden kunnen muizen het hele jaar door jongen krijgen, en dat tot wel tien keer per jaar. Een gemiddelde worp bestaat uit 5-6 jongen. Dus helaas moeten wij u melden dat het maar zelden een enkele muis is. Het liefst eten muizen graanproducten, maar wanneer dit niet beschikbaar is, eten ze gewoon iets anders. Tenslotte zijn muizen alles eters. Er zijn zelfs situaties denkbaar dat ze zeep eten, al is het maar voor de vetten die er in zitten. Een volwassen muis heeft circa 3 gram voedsel per dag nodig. Water is niet altijd nodig voor muizen, omdat ze het merendeel van hun benodigde vocht uit hun voedsel halen. Een strenge winter kan voor problemen zorgen binnen een muizenpopulatie. Voedseltekorten of zelfs het doodgaan van de jongen zorgt altijd voor een afname van de populatie. Ondanks het feit dat muizen soms wel drie jaar oud kunnen worden, worden zij gemiddeld genomen meestal niet ouder dan een jaar.

 

Muizennest in huis. Hoe herken je muizen in huis

Muizen hebben een snelle voortplanting. Tot wel 10x per jaar kan een vrouwtje een aantal jongen voortbrengen

de Muizenman.nl: de Huismuis (Mus Musculus)

de Huismuis (Mus Musculus)

Huismuis

Eigenlijk zegt de naam al alles. Huismuizen zitten namelijk graag in onze omgeving, dus komen we ze meestal in huis tegen. De Latijnse benaming voor de huismuis is Mus Musculus. Huismuizen zijn het beste te herkennen aan de relatief lange staart. Deze is bijna net zo lang als het lichaam van de muis. De huismuis heeft een slank postuur, duidelijke lichaamslijnen en grote zichtbare poten. De meeste meldingen van muizen die wij krijgen gaan over overlast als gevolg van huismuizen. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om een woning, werkplek of horeca. Met name als ze zich laten zien in bijvoorbeeld de keuken, woonkamer of zelfs rennend door het kantoor kunt u er vanuit gaan dat het gaat om huismuizen. Huismuizen zijn alleseters.

Bosmuis

Bosmuizen zijn goed te herkennen aan de grote kraalogen en grote uitstekende oren. De kop is groot in verhouding tot het lichaam. De buik van een volwassen bosmuis is wit/grijs en de rug licht- tot donkerbruin. Bosmuizen hebben net als Huismuizen een lange staart. Van de wilde muizen in Nederland is de gewone bosmuis het makkelijkst te verwarren met de huismuis. Met zijn grote oren, ogen en lange staart zijn de verschillen lastig te herkennen. Toch zijn dit twee verschillende soorten, die men dan ook niet hetzelfde kan bestrijden.

de Muizenman.nl: de Bosmuis (Mus Sylvaticus)

de Bosmuis (Mus Sylvaticus)

de Spitsmuis (Crocidura russula)

de Spitsmuis (Crocidura russula)

Spitsmuis

Hoewel deze muizensoort ook weleens een huis binnen dringt zorgt de spitsmuis niet vaak voor overlast. Waar de huismuis en de bosmuis knaagdieren zijn, is de spitmuis dit niet. Ze lijken ook meer op een egel dan een muis. Dit blijkt ook wel uit hun voedselbehoefte, ze eten namelijk voornamelijk insecten. Door dit dieet hebben ze uitwerpselen die lijken op die van de zwarte rat. Desondanks is er een duidelijk verschil tussen deze uitwerpselen. De uitwerpselen van een spitsmuis zijn namelijk erg plakkerig en vaak gegroepeerd. Tevens kunnen de uitwerpselen van een spitsmuis behoorlijke stankoverlast veroorzaken.

Diervriendelijk muizen vangenDiervriendelijk muizen vangen is mogelijk

Muizengif kopen is een mogelijkheidEr is altijd de mogelijkheid van muizengif

Maak gaten dicht en laat muizen buitenMaak gaten op tijd dicht zodat muizen niet naar binnen kunnen komen

Muizen verjagen met geluid is ook een mogelijkheidJe kunt muizen ook verjagen met geluid